De verschillende soorten decoratiepanelen

Zo nu en dan wilt u graag eens één of meerdere kamers in uw huis of appartement aanpakken. U kunt geheel nieuwe meubels aan schaffen of de muur een ander kleurtje geven en de indeling veranderen. Echter kunt u ook op een andere manier een hele nieuwe uitstraling aan een kamer geven. Dit gaat gemakkelijk met decoratiepanelen. Afgewerkte wanden zijn namelijk een goed begin wanneer u begint met het herinrichten van een kamer. Daarnaast zijn decoratiepanelen handig en gemakkelijk te monteren.

Diverse soorten decoratiepanelen

Tegenwoordig vindt u een groot aantal verschillende soorten wandpanelen die gemaakt zijn van diverse materialen. Voordat u op zoek gaat naar decoratiepanelen is het wel verstandig om te weten hoe u deze gaat bevestigen. Niet elke soort wandpaneel kan namelijk op dezelfde manier bevestigd worden. Zo kan hout gemakkelijk geplakt worden, maar PVC of ijzer moet bevestigd worden met schroeven, een aantal nagels of nietjes.

Hout

Als eerste kunnen de decoratiepanelen gemaakt zijn van hout. Dit is speciaal plakhout waardoor het gemakkelijk wordt om deze aan de muur te bevestigen. Deze decoratiepanelen kunnen op diverse plekken bevestigd worden. Denk hierbij aan muren, in keukens, kasten, op deuren en zelfs op diverse soorten stucwerk, granol, gips, kunststof, steen, beton en andere stukken hout. Een houten wandpaneel is gemaakt van echt hout en geeft een landelijke sfeer aan de kamer.

PVC

Naast hout is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor decoratiepanelen gemaakt van PVC. Met PVC kunt u namelijk een strakke look creëren in de kamer naar keuze. Decoratiepanelen of wandpanelen in PVC zijn erg handig wanneer u besluit uw badkamer een strakke look te geven. Hierdoor hoeft u niet meer de muren te betegelen en kunt u gemakkelijk de panelen bevestigen. Daarnaast bent u op deze manier ervan verzekerd dat er geen water tussen de tegels zal komen aangezien dit grote panelen zijn.

Wandbekleding of lambrisering

Bij wandbekleding wordt er al snel gedacht aan behang. Echter zijn er nog vele andere soorten wandbekleding. Het kan toch slimmer zijn om voor lambrisering te kiezen wanneer u een kamer een beetje extra sfeer wilt geven. Lambrisering is multifunctioneel waardoor u dit niet alleen als decoratie op kunt hangen. U kunt lambrisering namelijk ook gebruiken als decoratief stootbord.

IJzer

Er zijn online ook genoeg ijzeren decoratiepanelen te vinden. Dit zijn vaak panelen met gaten of stukken hek. Deze panelen komen erg van pas wanneer u een industriële look wilt creëren. Daarnaast zijn zulke panelen ook erg handig wanneer u veel op moet hangen. Het is dan mogelijk om deze panelen bijvoorbeeld op te hangen in een garage. Zo kunt u een heleboel spullen kwijt en neemt het geen ruimte in beslag.

Het onderhoud van decoratiepanelen

Decoratiepanelen zijn vaak gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen. Hierdoor zullen ze extra lang meegaan. De panelen die gebruikt worden op vochtige plaatsen zullen natuurlijk een vochtwerende laag hebben. Hierdoor is het voor u makkelijk om uw keuken, badkamer of toilet in één dag om te toveren. Het onderhoud aan deze decoratiepanelen is heel gemakkelijk en bijna geen werk. Zo hoeft u alleen met een doekje langs deze panelen te gaan om de wand schoon te maken.
Bij panelen met stof of lambrisering is dat iets anders. Het onderhoud bij lambrisering is iets intensiever. U kunt het beste de lambrisering iedere dag of om de dag afvegen met een doekje. Daarnaast is het handig om iedere week de lambrisering te onderhouden met een houtreiniger of te poetsen met een polijstmachine. Stoffen panelen kunnen het beste af en toe met de stofzuiger schoongemaakt worden.